Skip to main content
Vendrig werkt verfrissig
030 - 212 30 00 Meer weten of offerte aanvragen?

Duik in de wereld van cleanrooms met Vendrig, jouw betrouwbare partner sinds 1960. Ontdek waarom een gecontroleerde omgeving essentieel is voor sectoren zoals de farmaceutische industrie, technologie en gezondheidszorg.

Clean,
cleaner,
cleanest

Wat is een cleanroom?

Een cleanroom is een gecontroleerde omgeving waarin de concentratie van luchtdeeltjes strikt wordt beperkt. Deze ruimtes zijn essentieel voor sectoren zoals de farmacie, elektronica en luchtvaart, waar zelfs minuscule vervuiling grote gevolgen kan hebben. In een cleanroom wordt niet alleen de luchtkwaliteit bewaakt, maar vaak ook factoren zoals temperatuur en luchtvochtigheid.

Medewerkers die een cleanroom betreden, moeten speciale kleding dragen en strikte procedures volgen om contaminatie te voorkomen. Met Vendrig als partner in cleanroomkleding en -diensten, ben je verzekerd van een betrouwbare, hygiënische werkomgeving.

Wat is cleanroom kleding?

Cleanroomkleding is speciaal ontworpen om contaminatie in een cleanroom tot een minimum te beperken. Deze kleding is gemaakt van antistatische en pluisvrije materialen en bedekt het grootste deel van het lichaam, inclusief hoofd, voeten en soms zelfs handen. De kleding wordt vooraf gewassen en verpakt in een stofvrije omgeving om te garanderen dat het vrij is van deeltjes die de cleanroom kunnen besmetten.

Het dragen van correcte cleanroomkleding is cruciaal voor het behoud van de integriteit van de gecontroleerde omgeving.

Cleanroom kleding reinigen

Het reinigen van cleanroomkleding is een gespecialiseerd proces dat moet voldoen aan strikte richtlijnen. Het begint met het isoleren van de gedragen kleding om kruisbesmetting te voorkomen. De kleding wordt vervolgens gewassen en gedesinfecteerd in speciale wasmachines die zijn uitgerust met fijnmazige filters. Na het wassen ondergaat de kleding een kwaliteitscontrole om er zeker van te zijn dat alle vervuilende deeltjes zijn verwijderd.

Pas na goedkeuring wordt de kleding opnieuw verpakt in een stofvrije omgeving.

Cleanroom normeringen en certificeringen

Het naleven van normeringen en certificeringen is essentieel voor het functioneren van een cleanroom. Normen zoals ISO 14644 en GMP (Good Manufacturing Practice) stellen specifieke eisen aan de luchtkwaliteit, het aantal deeltjes en de luchtstroom. Ze zorgen dat de cleanroom voldoet aan internationale eisen, wat cruciaal is voor het behoud van de productkwaliteit.

Certificering door onafhankelijke instellingen garandeert dat een cleanroom aan deze normen voldoet. Dit is niet alleen een bewijs van kwaliteit, maar vaak ook een vereiste om zaken te kunnen doen in bepaalde markten.

ISO Klasse Maximum aantal deeltjes (m^3) Typische toepassingen
ISO Klasse 5 3,520 Chirurgische ruimtes, sommige farmaceutische processen
ISO Klasse 6 35,200 Biotechnologie, levensmiddelenproductie
ISO Klasse 7 352,000 Medische apparaten productie, verpakking van steriele producten
ISO Klasse 8 3,520,000 Onderzoeksruimtes, datacenters

Hoe lang mag je in een cleanroom zijn?

De tijd die je in een cleanroom mag doorbrengen, varieert afhankelijk van diverse factoren zoals de specificaties van de ruimte en de aard van het werk dat je uitvoert. Er zijn geen vaste regels die bepalen hoe lang een persoon in een cleanroom mag zijn. Echter, langdurige aanwezigheid kan het risico op contaminatie verhogen, zelfs als je cleanroom-gecertificeerde kleding draagt.

Bedrijfsprotocollen en werkroosters worden vaak zo ontworpen dat medewerkers de ruimte periodiek verlaten voor pauzes of ploegenwissels. Vendrig biedt cleanroomkleding die helpt bij het minimaliseren van contaminatierisico’s, zodat je veilig en efficiënt je werk kunt doen.

Wat zijn voorbeelden van cleanrooms in de praktijk?

Cleanrooms spelen een cruciale rol in diverse industrieën.

  • In de farmaceutische sector worden ze gebruikt voor het vervaardigen van medicijnen en vaccins, waarbij elke vorm van besmetting kan leiden tot productiefouten.
  • In de technologie-industrie zijn cleanrooms onmisbaar voor de fabricage van halfgeleiders en microchips.
  • De luchtvaart- en ruimtevaartsectoren gebruiken cleanrooms voor de assemblage van gevoelige apparatuur zoals satellieten.
  • Zelfs in de voedselindustrie worden cleanrooms toegepast om de hygiëne tijdens het productieproces te waarborgen.

Niet elke branche heeft cleanroom nodig

Terwijl sectoren als de farmaceutische en halfgeleiderindustrie ze als onmisbaar beschouwen, zijn ze in andere industrieën zoals de bouw of retail vaak overbodig. Cleanrooms zijn met name relevant waar contaminatie een directe invloed kan hebben op de kwaliteit en veiligheid van een product. Als je niet zeker weet of jouw bedrijf een cleanroom nodig heeft, kun je altijd deskundig advies bij ons inwinnen.

 

Bespreek met ons de mogelijheden voor cleanroom kleding.
Cleanroom kleding is niet in elke branche noodzakelijk.
Direct vragen over dit onderwerp?

Vraag het aan één van onze experts.

Neem contact opBel 030 – 212 30 00

John Strik
Accountmanager Vendrig