Skip to main content
Vendrig werkt verfrissig
030 - 212 30 00 Meer weten of offerte aanvragen?

Antistatische kleding is een must in diverse sectoren. We voorzien jouw complete bedrijf van antistatische kleding en zorgen dat deze wekelijks gereinigd wordt. Geen omkijken meer naar het wassen of onderhouden van je bedrijfskleding.Offerte aanvragen

Veilig & vertrouwd

Wat is antistatische kleding?

Antistatische kleding is niet zomaar een modekeuze; het is een essentiële veiligheidsmaatregel voor diverse werkomgevingen. Deze speciale kleding bevat geleidende vezels die statische elektriciteit veilig afvoeren. Statische lading kan onopgemerkt opbouwen en leiden tot schadelijke ontladingen, waardoor mensen gewond kunnen raken. Door antistatische kleding te dragen, verlaag je het risico op vonken en andere elektrische incidenten drastisch. Maak veiligheid een prioriteit.

Beschermende antistatische kleding

Antistatische kleding biedt bescherming tegen de gevaren van statische elektriciteit. In bepaalde industriële omgevingen kan statische lading leiden tot vonkvorming, wat potentieel explosieve stoffen kan ontsteken. In de elektronica-industrie kan een kleine statische ontlading zelfs gevoelige componenten beschadigen. Ook in medische settings is het cruciaal om statische ontlading te vermijden en de apparatuur en de patiënten veilig te houden.

 

Antistatische kleding in diverse sectoren

Het dragen van antistatische kleding is essentieel voor sommige beroepen. Denk aan de petrochemische industrie, waar explosieve gassen en vloeistoffen aanwezig zijn. Ook in de elektronica-industrie, waar gevoelige componenten worden gehanteerd, is antistatische kleding een must. Bovendien komt antistatische kleding van pas in de voedselverwerkende industrie om kruisbesmetting te voorkomen.

 • Petrochemische industrie: antistatische kleding biedt bescherming tegen explosieve materialen.
 • Elektronica-industrie: antistatische kleding voorkomt schade aan gevoelige elektronische componenten.
 • Farmaceutische sector: antistatische kleding garandeert de integriteit van medicijnen en onderzoek.
 • Medische instellingen: antistatische kleding verhoogt de veiligheid in operatiekamers en laboratoria.
 • Luchtvaartindustrie: antistatische kleding is essentieel bij het hanteren van brandstof en elektronica.
 • Voedselverwerkende industrie: antistatische kleding minimaliseert het risico op kruisbesmetting.
 • Automobielindustrie: antistatische kleding biedt bescherming bij het spuiten van verf en omgang met elektronische onderdelen.
 • Energieproductie: antistatische kleding waarborgt de veiligheid bij het hanteren van elektrische apparatuur.

 

Beroepen

 • Elektriciens dragen het om schokken te voorkomen.
 • Laboratoriummedewerkers gebruiken het om te voorkomen dat gevoelige apparatuur beschadigt.
 • Mensen in de petrochemische industrie dragen het om explosierisico’s te minimaliseren.
 • Ook in de farmaceutische industrie is het dragen van antistatische kleding vaak vereist om contaminatie te voorkomen.
 • Tot slot zijn er IT-specialisten die in serverruimtes werken. Ook zij dragen antistatische kleding om kostbare hardware te beschermen.

Antistatische kleding voor automonteurs

Met de groeiende populariteit van elektrische auto’s in Nederland, waarvan er in november 2023 al 427.804 rondreden, veranderen de regels voor automonteurs. De wettelijke kledingvoorschriften zijn aangepast aan deze ontwikkeling. Het is nu cruciaal dat automonteurs van elektrische wagens antistatische kleding dragen. Deze maatregel zorgt ervoor dat zij veilig werken aan elektrische voertuigen, zonder risico te lopen op statische ontladingen.

5 voordelen van antistatische kleding

1.      Vermindert risico op ontbranding

Antistatische kleding neutraliseert elektrische ladingen. Dit minimaliseert de kans op vonken, die brand of explosies kunnen veroorzaken in brandgevaarlijke omgevingen.

2.      Verhoogt veiligheid in specifieke sectoren

Of je nu werkt in de petrochemie, de elektronica of in een laboratorium: deze kleding houdt je veilig en verlaagt het risico op ongevallen door elektrische ontlading.

3.      Voorkomt schade aan gevoelige apparatuur

Draag je antistatische kleding, dan bescherm je niet alleen jezelf, maar ook gevoelige apparatuur. Deze kleding is dus ideaal voor mensen die werken met elektronische componenten.

4.      Verbeterde hygiëne en comfort

Antistatische kleding is vaak gemaakt van ademende materialen. Dit biedt niet alleen comfort, maar helpt ook om vocht en bacteriële groei te reguleren, wat bijdraagt aan een betere hygiëne.

5.      Breed toepasbaar

Van veiligheidsschoenen tot jassen en broeken, antistatische kleding is beschikbaar in verschillende vormen. Hierdoor kun je een complete veiligheidsuitrusting samenstellen, aangepast aan je specifieke werkomgeving.

 

Normen voor antistatische werkkleding

Antistatische werkkleding moet voldoen aan strikte normen om effectieve bescherming te bieden. De meest bekende normen zijn EN 1149-1, die de elektrostatische eigenschappen van de stof test, en IEC 61340, die de prestaties van de kleding in verschillende omstandigheden meet. Bij Vendrig zorgen we ervoor dat onze antistatische kleding aan deze normen voldoet, zodat je met een gerust hart aan de slag kunt in risicovolle omgevingen. Zo blijf je altijd veilig, welke uitdagingen je werkdag ook biedt.

 

Branches EN ISO 11612 EN 1149 EN ISO 14116 EN 343 EN ISO 20471
Agricultuur
Automotive
Maakindustrie
Metaalsector
On- en offshore
Petrochemie
Voedingsmiddelen
Kom in contact

Vendrig’s Full Service

Investeer in de veiligheid van je team door te kiezen voor antistatische kleding van Vendrig. Wij maken het eenvoudig om veiligheid de hoogste prioriteit te geven op jouw werkplek.

Direct vragen over dit onderwerp?

Vraag het aan één van onze experts.

 

Verbind me door met Angela

Angela de Lange
Accountmanager Vendrig