Skip to main content
Vendrig werkt verfrissig
030 - 212 30 00 Meer weten of offerte aanvragen?

Met brandvertragende kleding weet je zeker dat je goed beschermd bent tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden. Met name bij risicovolle beroepen, zoals: lassers, brandweerlieden of elektriciens is brandwerende werkkleding een must. Vendrig adviseert en organiseert de brandvertragende kleding voor jouw complete bedrijf. In verschillende pakketvormen: aanschaf, onderhoud en beheer. Ontdek de mogelijkheden en vraag nu een vrijblijvende offerte op.

 

Offerte aanvragen

Werk veilig & beschermd

Brandvertragende kleding in de praktijk

Brandvertragende kleding is essentieel in beroepen waar het risico op blootstelling aan open vuur, vonken of hete objecten aanwezig is. Hier zijn enkele beroepen waar het dragen van brandvertragende kleding gebruikelijk is:

 • Metaalsector
  Bij het lassen en snijden van metalen kunnen vonken en hoge temperaturen een risico vormen. Brandvertragende kleding is daarom essentieel.
 • Elektriciens
  Hoewel je het misschien niet direct zou denken, lopen elektriciens een groter risico op het ontstaan van een vlamboog. Brandvertragende kleding kan bescherming bieden tegen dit gevaar.
 • Petrochemische en gasindustrie
  In deze sectoren zijn de risico’s van brand en explosies zeer hoog, waardoor brandvertragende kleding een vereiste is.
 • Chemische industrie
  In omgevingen waar brandbare chemicaliën worden verwerkt, is het dragen van brandvertragende kleding een extra veiligheidsmaatregel.

 

Over de normeringen

Het is cruciaal dat brandvertragende werkkleding voldoet aan bepaalde veiligheidsnormen en certificeringen om de hoogste mate van bescherming te garanderen. Hier zijn enkele belangrijke normeringen die vaak van toepassing zijn op brandvertragende werkkleding:

EN ISO 11612

Deze norm is specifiek ontwikkeld voor beschermende kleding die wordt gebruikt bij blootstelling aan hitte en vlammen, met uitzondering van lassers en brandweerlieden.

EN ISO 11611

Deze norm is van toepassing op beschermende, brandvertragende kleding voor gebruik bij lassen en verwante processen.

EN ISO 14116

Deze globale standaard stelt eisen aan materialen en samengestelde materialen die de verspreiding van vlammen beperken.

EN 1149

Deze normering is bedoeld voor antistatische kleding en is vaak aanvullend op andere normen voor beschermende kleding. Het is van belang in omgevingen waar een vonk een explosie kan veroorzaken.

EN 61482

Deze norm beschermt tegen thermische gevaren van elektrische vlambogen.

EN ISO 20471

Hoewel deze norm niet specifiek over brandvertraging gaat, is het relevant voor hoge zichtbaarheidskleding en kan het aanvullend zijn op andere normen voor brandvertragende kleding.

IEC 61482-2

Dit is de internationale norm voor beschermende kleding tegen de thermische gevaren van een elektrische boog.

Bij het kiezen van brandvertragende werkkleding is het essentieel om aandacht te besteden aan deze normeringen en certificaten om te zorgen dat ze geschikt zijn voor de specifieke risico’s in jouw werkomgeving. Voor meer informatie over norm-conforme en hoogwaardige brandvertragende werkkleding, vraag je een vrijblijvende offerte bij ons op.

Soorten brandvertragende werkkleding

Brandvertragende werkkleding komt in verschillende soorten en stijlen om een brede waaier van industriële behoeften en specifieke werkscenario’s te dekken. Hier zijn enkele gebruikelijke soorten brandvertragende kleding:

Soort Beschrijving
Overalls en werkpakken Deze bieden volledige lichaamsbedekking en zijn ideaal voor situaties waarin het hele lichaam aan hitte of vlammen kan worden blootgesteld.
Jassen en vesten Ontworpen om de romp en armen te beschermen en zijn doorgaans makkelijker aan en uit te trekken dan een overall. Ze zijn geschikt voor taken waarbij de benen minder risico lopen.
Werkbroeken Deze broeken zijn gemaakt van brandvertragend materiaal en bieden bescherming aan de onderste helft van het lichaam. Ze zijn vaak voorzien van extra zakken voor gereedschap.
Shirts en polo's Gemaakt voor minder risicovolle omgevingen maar bieden nog steeds een basale bescherming tegen kleine vlammen en vonken.
Vlamvertragende onderkleding Dit fungeert als een extra beschermingslaag onder de primaire werkkleding en kan ook vocht afvoeren om comfort te bieden.

Veelgestelde vragen

Wanneer draag je brandvertragende kleding?

Brandvertragende kleding is essentieel in beroepen waar een hoog risico is op brand- of hittegerelateerde gevaren. Voorbeelden van sectoren zijn de: automotive, maakindustrie, metaalsector, on- en offshore en de petrochemie. Het doel is om de werknemer te beschermen tegen open vuur, hete oppervlakken en vonken. Voor iedereen die werkt in een omgeving met dergelijke risico’s, is het dragen van passende brandvertragende kleding geen aanbeveling, maar een strikte veiligheidsvereiste.

Is brandvertragende kleding hetzelfde als antistatische kleding?

Nee, brandvertragende en antistatische kleding zijn niet hetzelfde, hoewel ze soms in dezelfde kledingstukken kunnen worden gecombineerd. Brandvertragende kleding is ontworpen om de drager te beschermen tegen de gevaren van open vuur, hete oppervlakken en vonken. Antistatische kleding daarentegen is ontworpen om de drager te beschermen tegen statische elektriciteit. Beide types hebben specifieke normeringen en zijn vaak nodig in verschillende werkomgevingen.

Hoe werkt brandwerende kleding?

Brandwerende kleding werkt door een barrière te vormen tussen de huid van de drager en de externe warmtebronnen of vlammen. Deze kleding is gemaakt van speciale brandvertragende materialen die de verspreiding van vlammen verminderen of vertragen. Wanneer deze materialen worden blootgesteld aan een hittebron, zullen ze eerder verkolen dan smelten, druipen of vlam vatten, wat extra bescherming biedt.

Bovendien zijn deze kledingstukken zo ontworpen dat ze snel uitdoven als ze eenmaal uit de buurt van de vlam of hittebron zijn. Hierdoor minimaliseren ze het risico op brandwonden en andere brandgerelateerde verwondingen. Het is belangrijk om altijd de juiste soort en kwaliteit van brandwerende kleding te kiezen, afgestemd op de specifieke risico’s van de werkomgeving.

Kom in contact

Vendrig’s Full Service

Investeer in je team door te kiezen voor brandwerende kleding van Vendrig. Wij vereenvoudigen de veiligheid van jouw werkplek.

Direct vragen over dit onderwerp?

Vraag het aan één van onze experts.

 

Verbind me door met Angela

Angela de Lange
Accountmanager Vendrig