Skip to main content
Vendrig werkt verfrissig
030 - 212 30 00 Meer weten of offerte aanvragen?


Met reflecterende werkkleding ben je altijd goed zichtbaar, ongeacht de lichtomstandigheden. Dit is vooral cruciaal voor beroepen waarbij zichtbaarheid een grote rol speelt, zoals wegwerkers, hulpdiensten of magazijnmedewerkers. Vendrig biedt een compleet pakket aan oplossingen rondom reflecterende werkkleding, van aanschaf tot onderhoud en beheer. Ontdek de opties en vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan.

 

Offerte aanvragen

Werk veilig & beschermd

Beroepen met reflecterende kleding

Reflecterende werkkleding wordt gedragen in een verscheidenheid aan beroepen waar zichtbaarheid van cruciaal belang is, vooral in omstandigheden met weinig licht of slecht weer. Hier zijn enkele beroepen waarin reflecterende werkkleding vaak wordt gebruikt:

 • Agricultuur
  Landbouwmachinisten en veldwerkers dragen vaak reflecterende kleding, vooral als ze dichtbij of op wegen werken, om de zichtbaarheid te verhogen, met name in slecht verlichte omstandigheden.
 • Automotive
  Automonteurs en wegenwachtdiensten die aan voertuigen werken langs de kant van de weg gebruiken reflecterende kleding om goed zichtbaar te zijn voor het passerende verkeer.
 • Metaalsector
  Lassers of andere werknemers die met zware machines werken dragen vaak reflecterende kleding om hun zichtbaarheid te verhogen, vooral in gebieden waar ook transportmiddelen zoals heftrucks actief zijn.
 • On- en offshore
  Voor medewerkers op booreilanden en in de offshore-industrie is reflecterende kleding essentieel, vooral tijdens de nachtdiensten of in slechte weersomstandigheden, om goed zichtbaar te zijn.
 • Petrochemie
  In petrochemische fabrieken is het dragen van reflecterende kleding vaak een vereiste, vooral voor medewerkers die zich in de buurt van gevaarlijke stoffen en zware machines bevinden.

 

Over de normeringen

De normen voor reflecterende werkkleding variëren per land en per toepassing, maar er zijn een aantal internationaal erkende normen die vaak als referentie worden gebruikt. Enkele belangrijke normen zijn:

EN ISO 20471

Dit is de internationale norm voor hoge zichtbaarheidskleding, en deze stelt eisen aan de basiskleur van de kleding en de aanwezigheid van retroreflecterende materialen. De norm is opgedeeld in verschillende klassen (1, 2, 3), waarbij hogere klassen meer zichtbaarheid bieden.

EN 471

Dit is de Europese norm voor hoog zichtbare waarschuwingskleding. Deze norm is in veel Europese landen vervangen door EN ISO 20471, maar wordt soms nog steeds gebruikt als referentie.

EN 1150

Dit is een norm voor reflecterende kleding die niet voor professioneel gebruik is, maar bijvoorbeeld voor kinderen of recreatieve fietsers.

Het is belangrijk om de juiste norm te kiezen op basis van het specifieke gebruik en de locatie waar de kleding zal worden gedragen. Werkgevers en werknemers moeten zich ook bewust zijn van eventuele aanvullende lokale of sectorale eisen voor reflecterende werkkleding.

Soorten reflecterende werkkleding

Reflecterende werkkleding komt in diverse soorten en stijlen, afhankelijk van de behoeften van het beroep en de specifieke werkomstandigheden. Hier zijn enkele gangbare soorten reflecterende kleding:

Soort kleding Beschrijving
Reflecterende hesjes Deze zijn lichtgewicht en kunnen gemakkelijk over andere kledingstukken heen worden gedragen.
Reflecterende jassen Ontworpen voor kouder weer of buitenwerk. Deze jassen hebben reflecterende stroken en zijn vaak waterdicht.
Reflecterende overalls Deze bieden volledige dekking en zijn geschikt voor mensen die onder extreme omstandigheden werken, zoals in de bouw of in de petrochemie.
Reflecterende broeken Vaak gebruikt in combinatie met een reflecterend bovenstuk, deze broeken zorgen voor extra zichtbaarheid.
Reflecterende shirts en polo's Voor binnentoepassingen of mildere klimaten kunnen reflecterende shirts en polo's een goede optie zijn.
Reflecterende regenkleding Speciaal ontworpen om de zichtbaarheid te behouden, zelfs onder slechte weersomstandigheden.

Het kiezen van het juiste type reflecterende kleding hangt af van meerdere factoren, waaronder het soort werk, de werkomgeving, en specifieke veiligheidseisen.

Reflecterende accessoires

 

Type accessoire Beschrijving
Reflecterende veiligheidshelmen Dit is een belangrijk onderdeel van een volledig reflecterende en beschermende outfit.
Reflecterende handschoenen Handig voor mensen die signalen moeten geven en in het donker werken.
Reflecterende schoenen of laarzen Deze hebben vaak reflecterende stroken aan de achterkant of zijkanten.
Reflecterende armbanden en riemen Deze kunnen over andere kledingstukken worden gedragen en bieden een minimale maar effectieve vorm van zichtbaarheid.

Veelgestelde vragen

Wanneer draag je reflecterende werkkleding?

Reflecterende werkkleding is essentieel in beroepen en situaties waar verhoogde zichtbaarheid cruciaal is voor de veiligheid. Dit omvat werken in slecht verlichte omgevingen, nabij verkeer, onder slechte weersomstandigheden en in sectoren met zwaar materieel of gevaarlijke apparatuur. Van hulpdiensten tot de bouw en van luchthavens tot landbouw, het dragen van reflecterende kleding helpt het risico op ongevallen te minimaliseren en verhoogt de algehele veiligheid.

Wie is er verantwoordelijk voor de aanschaf van reflecterende kleding: mijn werkgever of ik?

In de meeste gevallen is de werkgever verantwoordelijk voor de aanschaf van reflecterende werkkleding als deze vereist is voor de uitvoering van het werk. Volgens de Nederlandse Arbeidsomstandighedenwet moet een werkgever zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving, wat ook het verstrekken van noodzakelijke persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) omvat. Als het dragen van reflecterende kleding onderdeel is van de vereiste veiligheidsmaatregelen op de werkplek, dan moet de werkgever deze doorgaans verstrekken.

Kom in contact

Vendrig’s Full Service

Laat je ontzorgen en kies voor de aanschaf, onderhoud & beheer bij Vendrig.

Direct vragen over dit onderwerp?

Vraag het aan één van onze experts.

 

Verbind me door met Angela

Angela de Lange
Accountmanager Vendrig