Skip to main content
Vendrig werkt verfrissig
030 - 212 30 00 Meer weten of offerte aanvragen?

De overstap van brandstof naar elektrisch rijden in 2024 vraagt om meer gespecialiseerde automonteurs. Veiligheid en geschikte kleding zijn cruciaal in deze branche, met kledingvoorschriften zoals brandvertragende overalls en veiligheidsschoenen. NEN 9140 speelt een sleutelrol in het waarborgen van veilige werkplekken. Vendrig ondersteunt dit met gespecialiseerde antistatische kleding en een compleet beheerpakket.

Werk veilig met antistatische kleding

Van brandstof naar elektrisch rijden

In 2024 kiezen steeds meer mensen voor elektrisch rijden. November 2023 telde Nederland 427.804 volledig elektrische auto’s. Deze verschuiving biedt nieuwe kansen en uitdagingen voor automonteurs. Het aantal elektrische auto’s neemt toe, wat vraagt om een groeiend aantal gespecialiseerde elektrische automonteurs. De komende jaren verwachten we een significante toename in de vraag naar deze vakmensen. Hun expertise wordt cruciaal voor het onderhoud en de reparatie van elektrische voertuigen, wat een nieuwe fase in de autotechniek inluidt.

Waar staat NEN 9140 voor?

NEN 9140 is een Nederlandse norm die staat voor veilig werken met elektrische voertuigen. Deze norm biedt richtlijnen en beste praktijken voor professionals in de automotive sector, vooral gericht op de veiligheid van werknemers die onderhoud en reparaties uitvoeren aan elektrische en hybride voertuigen. Het omvat procedures voor:

  • het veiligstellen van voertuigen;
  • het omgaan met hoogspanningssystemen;
  • en het gebruik van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen.

NEN 9140 helpt monteurs om risico’s te identificeren en te minimaliseren en waarborgt een veilige werkomgeving in een snel evoluerende branche.

Wettelijke kledingvoorschriften voor automonteurs

Voor automonteurs gelden tegenwoordig specifieke kledingvoorschriften, gericht op veiligheid en functionaliteit. Ze dragen stevige overalls die hen beschermen tegen olie en andere vloeistoffen. Deze overalls zijn vaak vervaardigd uit brandvertragend materiaal, een belangrijke veiligheidsfactor, zeker bij het werken met elektrische voertuigen. Daarnaast zijn veiligheidsschoenen met stalen neuzen essentieel om voeten te beschermen tegen vallend gereedschap en zware onderdelen. Handschoenen en veiligheidsbrillen worden ook vaak gebruikt, vooral bij specifieke taken zoals lassen of het werken met gevaarlijke stoffen.

Voorbeeldoutfit voor elektrische automonteurs

Elektrische automonteurs dragen speciaal ontworpen werkkleding om zichzelf te beschermen tegen de unieke risico’s van hun werk:

  1. Veiligheidsschoenen met statische ontlading in de zool zijn essentieel. Deze schoenen voorkomen ophoping van statische elektriciteit, wat cruciaal is in een omgeving waar met elektrische systemen wordt gewerkt.
  2. Daarnaast is antistatische kleding een must, dit helpt om het risico op elektrische vonken te verminderen. Antistatische kleding is ontworpen om de opbouw van statische elektriciteit te voorkomen, wat cruciaal is in omgevingen waar dit gevaarlijke situaties kan veroorzaken.
  3. Isolerende handschoenen vormen ook een belangrijk onderdeel van de uitrusting. Deze handschoenen bieden bescherming tegen elektrische schokken en zijn onmisbaar bij het werken met hoogspanningssystemen van elektrische voertuigen.

Samengevat zorgt deze outfit voor maximale veiligheid op de werkplek.

Vendrig verzorgt antistatische kleding

Vendrig is de specialist op het gebied van antistatische kleding. Vendrig biedt niet alleen de aanschaf van deze speciale kleding aan, maar zorgt ook voor het onderhoud en beheer ervan, zodat bedrijven zich kunnen richten op hun kernactiviteiten. Om te ontdekken hoe Vendrig jouw bedrijf kan ondersteunen met hoogwaardige antistatische bedrijfskleding, nodigen we je uit een vrijblijvende offerte op te vragen. Zo zie je direct wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen op het gebied van veiligheid en professionaliteit.