Objectief advies of meer weten?

030 - 212 3000

Synthetische kleding grote oorzaak microplastic soep in de oceaan

In onze oceanen en zeeën drijft steeds meer plastic afval, ook wel de plastic soep genoemd. Oorzaak is het afval dat we op straat weggooien, visnetten die achterblijven of door je tanden te poetsen. Gebleken is dat bijna 35% van het plastic afkomstig is van het wassen van synthetische kleding. Dat blijkt uit onderzoek van Mermaids, Ocean Clean Wash. Hoewel we bij Vendrig ook natwassen, reinigen wij voornamelijk werkkleding op andere wijzen, dry clean en K4. Met zowel dry clean als K4 wordt er geen water geloosd.

Miljoenen synthetische vezels

Onderzoek wijst uit dat per wasbeurt miljoenen piepkleine synthetische vezels vrijkomen. Via het waswater glippen deze vervolgens ongezien door de waterzuiveringsinstallaties om via de voedselketen weer op ons eigen bord te belanden. Met name acryl, nylon en polyester zijn grote boosdoeners. Eén fleecejacket van 680 gram verliest bijna een miljoen vezels per keer. Of een paar Nylon sokken van 55 gram verliezen bijna 136.000 vezels per was. Het blijkt dat maar liefst 34,8% van de primaire microplastics na het wassen van synthetische kleding in ons milieu terechtkomt.

Jarenlang onderzoek

Dit zijn de schokkende resultaten van een door de EU gefinancierd Life+ Programma: Mermaids, Ocean Clean Wash. In dit onderzoeksprogramma hebben de National Research Council (NCR) uit Italië, Leitat en POLYSISTEC uit Spanje en de Nederlandse Plastic Soup Foundation bijna drie jaar lang samen onderzoek gedaan naar oorzaken en oplossingen.

Reinigen met dry clean en K4: geen water afgevoerd

Bij Vendrig hebben we drie reinigingsprocessen in huis: dry clean, K4 en natwas. Met zowel dry clean als K4 wordt er geen water geloosd, waardoor we niet bijdragen aan de plastic soep. Deze twee processen zijn zo ingericht dat het reinigingsmiddel elke keer opnieuw gebruikt kan worden. K4 is zelfs zo vervaardigd dat het geen gevaar vormt voor lucht, water, mens en bodem. Bovendien is het biologisch afbreekbaar.

Microbiologische kwaliteit verzekerd

Voor het reinigen van foodkleding passen we wel het natwasprocedé toe. Met de juiste wasmiddelen worden alle bacteriën gedood, waardoor microbiologische kwaliteit verzekerd is en daarmee de veiligheid van eindproducten. Omdat wij goed voor het milieu willen zorgen heeft Vendrig zich aangesloten bij het project van branchevereniging FTN om de plasticproductie bij natwas aanzienlijk te verminderen.

Circulaire werkkleding

Niet alleen houden we rekening met het milieu door het specifiek reinigen van werkkleding, ook oude en onbruikbare kleding wordt gerecycled tot bouwmaterialen, sporttassen en zoveel meer. Hierdoor wordt de kleding niet onderdeel van de plastic soep. Meer en meer zal circulaire kleding als input gebruikt worden om nieuwe kleding te maken. Dit doen wij samen met werkkledingleveranciers Orcon en Havep.

Meer informatie

Lees meer over synthetische kledingvezels op de website van de Plastic Soup Foundation.
 

Heb je vragen?

Offerte aanvragen

Neem contact op

030 – 212 3000

info@vendrig.nl

Bel mij terug

Bezoekadres

Produktieweg 5

3401 MG IJsselstein
(Bekijk route)

KVK: 30055326

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag
08:30 uur tot 17:00 uur